Tüdőszűrés

TÜDŐSZŰRÉS

FIGYELEM!

 A 2017.12.11-2017.12.14. KÖZÖTTI IDŐSZAKRA MEGHIRDETETT TÜDŐSZŰRÉS A SZŰRŐBUSZ MEGHIBÁSODÁSA MIATT ELMARAD. A TÜDŐSZŰRÉSRE ÚJ IDŐPONTBAN, VÁRHATÓAN 2018.01.15 – 2018.01.18. KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN KERÜL SOR. MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!

Ideje:
2017. december 11.- 2017. december 14.
között naponta 10-14 óráig.
Helye: Művelődési Ház udvara
(Ruzsa, Tömörkény tér 1.)- szűrőbusz
A tüdőszűrés igénybevételére vonatkozó szabályok a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet, továbbá a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) korm. rendelet alapján:
  • 40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe
  • 40 éves kor alatt:
-a megelőző célú tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 1700 Ft
-Járványügyi szempontból indokolt esetben (tbc gyanú), háziorvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehető
  • A foglalkozás egészségügyi („Alkalmassági”) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat. Térítési díj: 1700 Ft.
  • Nem kell térítési díjat fizetni a tüdőszűrő vizsgálatért, ha annak igénybevételére a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. Törvény 2.§. (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor. A törvény hatálya alá tartozó szakképzési intézmények:
  • szakközépiskola
  • szakiskola, ideértve a speciális szakiskolát és a készségfejlesztő speciális szakiskolát
  • felsőoktatási intézmény
A szűrővizsgálat térítésmentes igénybevételéhez minden esetben a vizsgálatkérő oktatási intézmény iskolaorvosának beutalója szükséges.
A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudjuk elvégezni, amennyiben rendelkeznek a mobil szűrés helyszínén állandó vagy ideiglenes lakcímmel. Ennek hiányában szíveskedjenek felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes tüdőgondozó intézetet.
A térítésköteles foglalkozás egészségügyi tüdőszűrést valamennyi szűrésre jelentkező biztosított részére elvégezzük. Térítési díj: 1700 Ft.
Tüdőszűrés térítési díjának befizetése:
A tüdőszűrés térítési díját a szűrőbuszon készpénzzel kell kifizetni, a szűrővizsgálat elvégzése előtt. A szűrőbusz dolgozói számlát állítanak ki a befizetésről, melynek első példányát megkapja a szűrésre jelentkező páciens.
Tüdőszűrési eredmények kiadása:
A térítésköteles tüdőszűrések negatív eredményeit a tüdőszűrés elvégzése után 4 héten belül postázzák a háziorvos részére. A térítésmentes szűrési eredmények az eddigi gyakorlatnak megfelelően átvehetők a szűrés elvégzése után 4 héttel a területileg illetékes Tüdőgondozó Intézetben / Mórahalom /
A tüdőszűrésen kiemelt lakosok továbbvizsgálása akár térítésköteles akár térítésmentes tüdőszűrésről van szó, az illetékes Tüdőgondozó Intézet / Mórahalom / végzi el.
A tüdőszűrésre feltétlenül hozzák magukkal a szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat.
Várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!
A szűrővizsgálatokat a lakosság egészségének megőrzése és a betegségek korai felkutatásának érdekében végzik!  
 Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőgondozó Intézet
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.