TÜDŐSZŰRÉSRŐL TÁJÉKOZTATÁS

Print Friendly, PDF & Email

TÜDŐSZŰRÉS

Ideje: 2019. február 11. – 2019. február 15.  naponta 10 – 14 óráig.

Helye: Művelődési Ház udvara (Ruzsa, Tömörkény tér 1.)– szűrőbusz

A tüdőszűrésre feltétlenül hozzák magukkal a szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat.

Várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!

A szűrővizsgálatokat a lakosság egészségének megőrzése és a betegségek korai felkutatásának érdekében végzik!  

 Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza Tüdőgondozó Intézet

A tüdőszűrés igénybevételére vonatkozó részletes szabályok az alábbiakban olvashatók:

A tüdőszűrés igénybevételére vonatkozó szabályok a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet, továbbá a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) korm. rendelet alapján:

  • 40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe
  • 40 éves kor alatt:

-a megelőző célú tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 1700 Ft

-Járványügyi szempontból indokolt esetben (tbc gyanú), háziorvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehető

  • A foglalkozás egészségügyi („Alkalmassági”) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat. Térítési díj: 1700 Ft.
  • Nem kell térítési díjat fizetni a tüdőszűrő vizsgálatért, ha annak igénybevételére a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. Törvény 2.§. (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor. A törvény hatálya alá tartozó szakképzési intézmények:
  • szakközépiskola
  • szakiskola, ideértve a speciális szakiskolát és a készségfejlesztő speciális szakiskolát
  • felsőoktatási intézmény

A szűrővizsgálat térítésmentes igénybevételéhez minden esetben a vizsgálatkérő oktatási intézmény iskolaorvosának beutalója szükséges.

A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudjuk elvégezni, amennyiben rendelkeznek a mobil szűrés helyszínén állandó vagy ideiglenes lakcímmel. Ennek hiányában szíveskedjenek felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes tüdőgondozó intézetet.

A térítésköteles foglalkozás egészségügyi tüdőszűrést valamennyi szűrésre jelentkező biztosított részére elvégezzük. Térítési díj: 1700 Ft.

Tüdőszűrés térítési díjának befizetése:

A tüdőszűrés térítési díját a szűrőbuszon készpénzzel kell kifizetni, a szűrővizsgálat elvégzése előtt. A szűrőbusz dolgozói számlát állítanak ki a befizetésről, melynek első példányát megkapja a szűrésre jelentkező páciens.

Tüdőszűrési eredmények kiadása:

A térítésköteles tüdőszűrések negatív eredményeit a tüdőszűrés elvégzése után 4 héten belül postázzák a háziorvos részére. A térítésmentes szűrési eredmények az eddigi gyakorlatnak megfelelően átvehetők a szűrés elvégzése után 4 héttel a területileg illetékes Tüdőgondozó Intézetben / Mórahalom /

A tüdőszűrésen kiemelt lakosok továbbvizsgálása akár térítésköteles akár térítésmentes tüdőszűrésről van szó, az illetékes Tüdőgondozó Intézet / Mórahalom / végzi el.

A tüdőszűrésre feltétlenül hozzák magukkal a szűrésre jelentkezők a TAJ kártyájukat (betegbiztosítási kártya) és a lakcímkártyájukat.

Várandós és szoptatós nők a tüdőszűrést nem vehetik igénybe!

A szűrővizsgálatokat a lakosság egészségének megőrzése és a betegségek korai felkutatásának érdekében végzik!  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.