Tájékoztatás lejáró okmányokról

TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk a Tisztelt lakosságot, hogy a járványügyi veszélyhelyzet idején a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány annak érdekében, hogy csökkentsük a személyes találkozások számát. 2022. június 30-án azonban valamennyi, 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél érvényessége lejár.

Kormányablak busz májusi helyi ügyfélfogadása:

2022. május 18. 14:30 – 16:30

/általánosan minden hónap harmadik szerdája 14:30 – 16:30/

Helye: 6786 Ruzsa Alkotmány tér 2.

/Ruzsai Közös Önkormányzati Hivatal épülete előtti tér/

Kérjük, hogy ellenőrizze okmányai érvényességét, és ha szükséges, mielőbb intézkedjen meghosszabbításukról elkerülve a későbbi kényelmetlenségeket, amelyek a lejárt okmány ellenőrzése során érhetik külföldi vagy akár belföldi utazáskor, bankban, gyógyszertárban, postán és más élethelyzetekben.

Az okmányok cseréjére még szűk 2 hónap áll rendelkezésre. Az iratok érvényességének meghosszabbítása időpontfoglalás nélkül intézhető az ország több mint háromszáz kormányablakában, illetve a kormányablak buszokban. A kormányablakok munkatársai folyamatosan végzik az okmányok cseréjét, időpontfoglalással és időpontfoglalás nélkül. Csongrád-Csanád megyében május 2-tól a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, azaz a kormányablak busz is a kistelepüléseken élők rendelkezésére áll a lejárt okmányok cseréje.

A kormányablakok nyitva tartásáról és a kormányablak buszok menetrendjéről a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhatnak.

Fontos tudni, hogy a 2020. március 11. és 2020. június 3., illetve 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt egyéb okmányok (pl. parkolási igazolvány) szintén csak 2022. június 30-ig érvényesek, a két időszak között, 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejárt egyéb okmányok pedig már jelenleg sem hatályosak!

A vezetői engedély megújítása ügyfélkapun keresztül online is intézhető – a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatot követően – a magyarorszag.hu weboldalon. A gépjárművek lejáró műszaki érvényessége esetében a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni, amennyiben ezt követően indokolt, akkor a forgalmi engedély cseréjét a kormányablakokban végzik.

Kérjük, hogy akinek lejárt valamelyik okmánya, mielőbb foglaljon időpontot vagy keressen fel egy kormányablakot, kormányablak buszt és ne hagyja az utolsó pillanatra a megújítást!

Dr. Szántó Mária

járási hivatalvezető