Jelentkezés Önkéntes Katonai Szolgálatra

Tisztelt Lakosság!

A Magyar Honvédség ismét lehetővé teszi a jelentkezést az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A jelentkezés határideje 2022. augusztus 15-e, az alapkiképzésre bevonulás pedig 2022. szeptemberében várható.

Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A program első két hónapja alapkiképzésből áll, ezután ugyanott folytathatja az általános képzést, vagy speciális szakterületen próbálhatja ki magát a jelentkező – így akár ejtőernyősnek vagy búvárnak is tanulhat, de lehet harcjárművezető is. Amennyiben a szakkiképzés helyszíne távolabbi helyőrségben van, a honvédség ingyenes laktanyai elhelyezést biztosít.

Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami 2022-ben bruttó 200 ezer Ft (nettó 133.000 Ft, 25 éves kor alatt SZJA mentességgel: nettó 163.000 Ft). Aki a program második részét speciális területen folytatja, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely 2022-ben bruttó 260.000 Ft (nettó 172.900 Ft, 25 éves kor alatt SZJA mentességgel: nettó 211.900 Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés a próbaidő lejárta után is bármikor megszakítható, a hatodik hónap végén pedig még egyszer hat hónappal meghosszabbítható.

A résztvevők a program ideje alatt is (és utána is) választhatnak más szolgálati formát: dönthetnek úgy, hogy szerződéses katonák lesznek, pályájukat műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatják.

A továbbtanulni szándékozó fiatalok számára további segítséget jelent, hogy ÖSZK szolgálat teljesítésével akár 64 többletpontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárás során, amit bármely felsőoktatási intézmény bármely szakjára történő jelentkezés során tudnak érvényesíteni.

Magyar Honvédség

ÖKSZ Tájékoztató 2022.06