Felhívás parlagfű- és gyommentesítésre

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Törvény) 17.§ (4) bekezdése értelmében köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A helyszíni ellenőrzés elvégzését belterületen az önkormányzat jegyzője, vagy a megyei kormányhivatalok végzik hivatalból, vagy bejelentés alapján. A helyszíni ellenőrzésről az ügyfél előzetes tájékoztatása mellőzhető.

Külterület vonatkozásában a járási földhivatal rendelkezik illetékességgel.

Az ezirányú kötelezettségek nem teljesítése esetén közérdekű védekezés elrendelésére és növényvédelmi bírság kiszabására is lehetősége van az eljáró hatóságnak.

Belterületen az illetékes jegyzÅ‘, külterületen a kormányhivatal – július elsejétÅ‘l a vegetációs idÅ‘szak végéig, hatósági ellenÅ‘rzés keretében és/vagy lakossági bejelentések alapján ellenÅ‘rzi a jogszabályi kötelezettség betartását, szükség esetén intézkedik a közérdekű védekezés elrendelésére és/vagy növényvédelmi bírság kiszabására.

Ezúton is felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét a parlagfű-mentesítési és gyommentesítési kötelezettségük teljesítésére fenti eljárások lefolytatásának elkerülése érdekében!

FÅ‘di Anita – jegyzÅ‘