Tájékoztatás a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének általános szabályairól

TÁJÉKOZTATÁS A KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAIRÓL

Tisztelt Lakosság, Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

A hatályos kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény 2018. január elsejétől megszüntette az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzését. Ekkortól az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános tisztíttatásáról és ellenőriztetéséről. A kéményseprőipari munka elvégeztetésének ajánlott üteme a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente egy, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente egy, míg az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente egy alkalom.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kéményseprőipari szervezete 2016. július elseje óta ellátási területén kizárólagos szolgáltatója minden olyan családi háznak, amely tulajdonosa természetes személy (magánszemély) és az ingatlanba nincs semmilyen gazdálkodó szervezet (pl.: Kft., Bt., egyéni vállalkozás) székhelye, telephelye, fióktelepe, levelezési címe bejelentve.

Ezen esetekben az állampolgárok időpontfoglalással igényelhetik a vizsgálatot. A kéményseprő az igényhez igazodva, az állampolgárral előre egyeztetett időpontban végzi az ellenőrzést. Az általános ellenőrzés a törvény által ajánlott – fentebb ismertetett – időszakokra díjmentes. Amennyiben valaki az ajánlottnál gyakrabban tart igényt a szolgáltatásra, úgy azt megrendelésként bármikor kezdeményezheti az ügyfélszolgálatnál. Ez esetben a soron kívüli ellenőrzés díjköteles.

A gazdálkodó szervezetek – egyéni vagy társas vállalkozás – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként, vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni. Az ellenőrzés megrendelése kötelező, amennyiben cég/vállalkozás tulajdonában van, vagy bejegyzett székhely/telephely az érintett ingatlan. Ebben az esetben az ellenőrzés díjköteles.

Minden megyében van legalább egy kéményseprőipari szolgáltató, így ezt a munkát tőlük kell megrendelni, az ingatlanban működő tüzelő- és fűtőberendezés típusától függő gyakorisággal: gázüzemű és zárt égésterű eszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente. Ahol egy megyében több szolgáltató tevékenykedik, ott az eddigi kéményseprőkörzet szerinti felosztásban látják el az egyes településeket. Az erről szóló országos nyilvántartás a BM OKF honlapján elérhető. Lekérhető továbbá irányítószám alapján, hogy adott településen mely Szolgáltatók végzik a tevékenységet. Jelenleg Ruzsán az alábbi bejegyzett Szolgáltatók végzik ezt a tevékenységet:

A kéményellenőrzés az egyik legfontosabb élet- és vagyonvédelmi közszolgáltatás, mely kulcsfontosságú az esetleges tragédiák – elsősorban a szén-monoxid mérgezés – elkerülésében.

Ellenőrzés megrendelésének módja:

A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon további fontos és hasznos információk találhatóak a közszolgáltatás ellátása kapcsán.

Masa-Fődi Anita

        jegyző